Att tänka på vid kattköp

Jag hoppas att ni har funderat mer än en gång på vad det innebär för just er, att skaffa en liten kattunge.

Visst är det en alldeles underbar känsla att komma hem med en liten katt, men den växer och blir stor och får sina egna behov som måste tillgodoses.
Det är bra om man läser på, så att man har en förståelse för kattens beteende och varför den gör si eller så, för katter är katter och de tänker inte som oss. 

En rätt behandlad katt är en fantastisk familjemedlem, men tänk över ditt beslut ännu en gång om just du har möjlighet att erbjuda den ett rikt kattliv.

 


Att tänka på innan man köper en katt:

  • Medellivslängden på en katt är 14 år, en del lever betydligt längre, uppåt en 20 år. Vill och kan du ta ansvar för en katt så länge?
  • Jobbar du mycket och sällan är hemma? Då tycker jag att man ska vänta tills din/er vardag ser annorlunda ut. En katt är ett självständigt djur, men den behöver dig och vill inte alltid bli lämnad. Enl lag skall en katt ha tillsyn 2ggr/dygn.
  • Har du råd? En katt kostar pengar, vare sig du har fått eller köpt en katt billigt eller om du väljer en raskatt, så kostar en katt ca 175 kr/månad i mat, kattsanden lika mycket, ev veterinärvård och försäkring får du också räkna in. Du har dessutom en engångs avgift för kastrering, ca 700 kr för hanar och det dubbla för honor. Det behövs även diverse tillbehör till katten såsom klätterställning, transportbur, kattlåda/-or, leksaker.
  • Åker du på semester ofta? Har du någon som kan passa din katt?
  • Har du inget intresse för pälsvård, välj hellre en katt som inte är långhårig.
  • Hurdan katt vill du ha, lugn eller livligare? Generellt kan man säga att kompakta kattraser är lugnare än långa, slanka. Läs på om raserna och välj så att det blir någon som matchar just er familj.
  • Det måste kännas "rätt" när du väljer kattunge, gör det inte det så avstå köpet.

När du väl är övertygad om att det känns 100%-igt rätt med ett kattköp, så finns det några saker som du bör införskaffa innan du hämtar hem katten:

En katt toalett, gärna med lock, så att sanden stannar i lådan.
Använd en bra kattsand, och då är den klart bästa Ever Clean. Den köps i djuraffärer, den håller lådan fräsch och är dryg. Priset är 220 kr för 10 kg, men jag lovar att den blir billigare i längden än de sämre kattsanden som finns i vanliga affärer.
Ha tillräckligt mycket sand i lådan, eftersom katten vill täcka över sina behov efteråt.
Enligt lag så får man bara ha två katter per toalett, så fler katter innebär även fler toaletter. Bor ni i ett hus med fler våningar, så rekommenderas att ha en låda på varje våning.
Katter är mycket renliga djur och hatar smutsiga toaletter, så håll rent och allra helst direkt efter katten varit där.

Om katten skall vara inomhuskatt så krävs det att den har en klätterställning, dels för att motionera, vässa klorna, för att doftmarkera och som tillflykts-plats.
Här tycker jag faktiskt att det är viktigt att man väljer en ställning med omsorg och tänker på att välja en med tillräckligt höga stolpar, så att katten har möjlighet att sträcka ut hela kroppen när den vässar klorna. Även liggplatser och hyllplan rekommenderas, så att ställningen även kan användas för att aktivera/motionera och sova på. Det är viktigt att ställningen är stabil, så att den inte välter när katten klänger i den. Den allra bästa placeringen av klätterställningen är vid ett fönster, så att katten kan aktiveras genom att följa allt roligt som händer på utsidan.
Om man är lite händig så kan man bygga en själv med runda stolpar som man klär med sisalsnöre eller kokossnöre och hyllplan klädda med plysch.

Att köpa en speciell kattkorg tycker jag är överskattat, då katten oftast hittar sina egna favoritplatser att ligga på och då brukar det bli någon annanstans än i en kattkorg. Satsa hellre på en klätterställning med sovplatser.

Ett bra foder från djuraffären, det finns många bra kvalitets foder. Inget av de torrfoder som säljs i vanliga livsmedelsaffärer innhåller tillräckligt med animaliskt protein. Personligen så använder jag Eukanuba till mina katter, vilket är katternas "Rolls Roys" foder.
Köp inte små foderpåsar utan köp hellre en 10 kilos säck, så spar du flera hundra kronor. En 10 kilos säck kostar ca 600 kr, mycket pengar...men det är både katten och maten värd. En 10 kilos säck håller ca 4 månader för en katt. Köper man en 10 kilos säck så är matkostnaden ca 5 kr/dygn, vilket känns som en rimlig kostnad.
Anledningen till att katter skall äta ett kvalitetsfoder är att billiga foder från livsmedelsaffären är gjorda till största delen av spannmål. Katter är definitivt inga vegetarianer utan måste få i sig animaliskt protein.
Sedan behöver de dessutom äta betydligt mer av ett sämre foder för att bli mätta och då ökar även mängden innhehåll som skall tas bort i kattlådan. Risken att drabbas av urinsten ökar dessutom med ett foder med mycket spannmålsinnehåll.

Leksaker, det finns massor att köpa. Men du kan lätt tillverka dem själv, tex liten bit ihoprullad folie så har du en rolig boll, ta ett gammalt gosedjur och häng i ett snöre. några gamla påskfjädrar, det är bara fantasin som sätter gränser.
Det katter brukar gilla i leksaksväg är det sk fiskspöet, en pinne med ett snöre där det hänger något som katten kan jaga och fånga. Ha framme några leksaker åt gången och alternera, så känns det som nya varje gång de kommer fram. Det finns även aktiveringsleksaker till katten som man kan fylla med godis, bra när den är ensam hemma. Man kan även gömma lite kattgodis runt om i bostaden som katten kan leta efter. Är katten enbart innekatt så är det extra viktigt att leka med den och aktivera den. För att förstå vikten av detta kan jag berätta att en katt som får vara ute ägnar många timmar dagligen åt just jakt. Det sägs även att innekatter får mentalträning genom att titta en stund på djurprogram som innhåller rovjakt.

En borste, karda eller kam och klosax. 

En transportbur, köp en tillräckligt stor så att katten får plats även som vuxen.

Vill man göra det extra lätt för sig så kan jag varmt rekommendera att handla via nätet.
Det är otroligt bekvämt att köpa foder, bäddar, leksaker, klätterställningar, transportburar mm via nät-butiker.
De är dessutom billigare, har en snabb leverans, har ett enormt utbud och man får varan ända fram till dörren.

Att tänka på när du hämtar hem kattungendsc-0273.jpg

När katten är 12 veckor gammal, så är den redo att lämna sin mamma och oss. Dagen har äntligen kommit då det är dags att hämta hem den.
Hur söt och hur mycket man än har längtat efter sin nya familjemedlem, så måste katten transporteras i en transportbur alt låda. Detta för att de inte skall hända någon trafikolycka. En del katter gillar inte att åka bil och kan må illa samt kräkas. I början är kattungarna oftast lite oroliga och jamar (inte så konstigt med nya äventyr, lukter och ingen trygg mamma i närheten), men har ni en bit att köra så brukar de ganska snart lugna ner sig och somna.

Väl hemma i det nya hemmet, så sätt bara ner transportburen, öppna dörren och låt kattungen gå ur den när den själv är redo. Om ni har ett stort hus, så kan det vara bra att stänga igen en del rum, så att kattungen har mindre yta att röra sig på, vilket gör den lugnare. Visa den kattlådan, som bäst står på ett ställe där kattungen kommer att hålla till de första dygnen, för att sedan flytta lådan till den slutliga platsen.

Bär kattungen försiktigt med en hand under bröstkorgen och den andra handen under baken. Kattungar är ömtåliga och kan bryta benen om det vill sig illa.
När det gäller barn och djur, så lämna dem aldrig ensamma. Lär barnet att hantera kattungen mjukt och försiktigt, med låg ton och inte med för snabba rörelser. Blir kattungen felbehandlad så kan du istället få en katt som är livrädd för barn.
Det finns massor av barn som behandlar djur med respekt och det finns lika många som helt enkelt inte är mogna för att ha ett djur i familjen, då är det mycket bättre att vänta något år tills barnet mognat ytterligare.

Om ni har fler djur i hushållet, så låt det ta den tid det tar för dem att bli kompisar, jäkta inte på dem. Stäng inte ut den gamla katten, utan då är det bättre att flytta bort kattungen. Hur fort den tidigare katten accepterar en kattunge, varierar från katt till katt.

ceasar.jpg

Skulle katten känna sig otrygg och gömma sig tex under soffan, så försök inte få fram den utan låt den komma självmant, när den är redo.

Hämta hem kattungen när du har möjlighet att vara hemma hos den i minst två dagar. Kattungar från mig brukar oftas vara tuffa och orädda, den kommer att följa dig som ett plåster och det är du som är tryggheten nu, så finns där från början så går kattinstallationen fort och smärtfritt.

Erbjuder ni kattungen att sova i sängen från början, så kan ni inte neka den senare även om ni skulle börja låta den komma ut och den får fästingar samt äter möss. Så diskutera innan hur ni vill ha det.

Se över ert hem med farliga saker tex elkablar, giftiga växter, öppna fönster, dörrar och dylikt.

Om katten inte skulle äta första dagen så gör det absolut ingenting, den kommer snart att börja äta. 

Gosa mycket med er katt och fortsätt med det även när den är vuxen. Tänk dessutom på att en katt älskar rutiner.

Även om du kommer att låta katten gå ut som den vill, så bör du ha den inomhus i minst 2 veckor, så att den riktigt vet vart den bor. Personligen tycker jag att man väntar med att släppa ut katten tills den är kastrerad vid 6 månaders ålder.
När du väl släpper ut katten, så kommer den inte gå längre än att den hittar tillbaka, för att sakta men säkert utöka sitt revir. Den kan däremot gömma sig tex under altanen el dylikt och därifrån utforska sin omgivning.

Glöm inte att en kattunge är just en kattunge och behöver massor med sömn för att växa ordentligt. Det är nämligen så att det utsöndras ett hormon när kattungar sover som gör så att de växer.
Så hur lycklig man än är över sin nya familjemedlem så måste man tillåta den att vara i fred för att just sova.

Sedan är det bara att börja kalla på sin katt med det tilltänkta namnet och efter en så där 600 ggr, så har den lärt sig att den är den.
Glöm inte att ge den en liten go´sak vid varje inkallning.

Katten är sedan urminnes tider en jägare som dessutom har ett mycket stort behov att få känna sig trygg och säker på sitt revir och när vi tar in en katt i vårt hem är det vår skyldighet att tillgodose deras behov.
Behandla din katt som just en katt, så mår den allra bäst!

Facebook 

KATTDAGS PÅ FACEBOOK:

NYHETER:

Skydda er mot fästingburna sjukdomar!

Vill du ha Kattdags nyhetsbrev?

Nyhetsbrevet håller dig uppdaterad om vad som händer här på Kattdags.

Du kan när som helst avsäga dig nyhetsbrevet och det är givetvis gratis.
Skriv din mejladress nedan och tryck på prenumerera.

Använd gärna min banners för att länka tillbaka till KATTDAGS

arizona-6-redigerad-1.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)