Ras & kattfakta.

RAGDOLL
En ragdoll är lugn katt utan att vara tråkig, den är kelig utan att vara påflugen, den är lätthanterlig och nyfiken, den vill gärna vara där du är. Många tycker att ragdollen mer är som en hund....
Ragdollens lugna sätt gör att den även passar bra som innekatt. Den gillar sällskap och kommer mycket bra överens med familjens övriga djur, vare sig det är en hund, katt eller ett marsvin.
Bråk är det värsta den vet och backar hellre undan än försvarar sig.
Det är en stor, muskulös katt med semilångt hår. Ragdollen är en maskad katt, som födds vit. Maskningsvarianten och färgen syns efter några dagar.
Den är en ganska klumpig för att vara katt och rör sig med en vankande gång.
Den gillar att ligga på golvet och sover mer än gärna på rygg och så har den ju egenskapen att kunna slappna av som en trasdocka när man bär den, därav namnet Ragdoll.
Inte konstigt att just ragdollen har toppat listorna över Sveriges populäraste kattras de senaste åren!

För mer information om ragdoll, klicka HÄR


dsc-0237.jpgCHINCHILLA PERSER/KLASSISK PERSER

När jag skriver Chinchilla perser så är det egentligen fel, för Chinchilla är faktiskt bara en pälsfärg på katter med silveranlag, den allra ljusaste som ser vit ut.
Men "silverkatter" kan även få andra färgvarainter och heter då inte Chinchilla perser längre, så vi använder istället samlings namnet Klassisk perser, dvs en perser med längre nos än den vanliga persern. 
Klassisk perser är en lugn katt, men absolut inte tråkig då även dessa har spring i benen och sina busperioder. Det sägs vara en ganska tystlåten katt, även om mina går runt och pratar. Det är en social katt som är nyfiken till sättet och som dessutom älskar att mysa.
Den är en något mindre katt, har korta satta ben samt kropp med en lång härlig päls. Men trots den långa pälsen så är pälsen mer lättskött hos den klassiska persern än hos en vanlig perser. Men det krävs givetvis regelbunden pälsvård för att hålla den tovfri. 
Den är trots sitt utseende ingen ömtålig katt och springer gärna "kattrace" mellan sovperioderna. Den har inte samma behov av att jaga som många andra raser och den har heller inget behov av att klättra högt.
Många har sin perser som innekatt pga pälsen och det lugna sättet. Men visst tycker även dessa katter om att gå ut.


 BRITTISKT LÅNGHÅR

BLH är en relativt ny ras som blivit godkänd på senare år. Den kommer från den mer kända rasen Brittiskt korthår och har uppkommit genom att man blandat i perser när rasen höll på att försvinna under andra världskriget och på så sätt fick man in långhårsgenen. BLH är enligt mig en av de vackraste kattraserna som finns. Det är en relativt storvuxen katt som tar 3-4 år på sig innan den är fullt utvecklad. Den beskrivs som lugn, kärvänlig, tystlåten ras, dock är min erfarenhet av vår Netezza att hon har mycket spring i benen trots att hon kommit över ungkattsperioden. Hon pratar dessutom en hel del och på ett mycket speciellt kattspråk. Vår Netezza har hela tiden varit en väldigt liten kattfröken och trots att hon har tid kvar innan hon räknas som färdigvuxen så tror jag att hon förblir ganska liten, så summa kardemumma inte mycket som stämmer på beskrivningen av en BLH, förutom att hon är underbar. Passar utmärkt ihop med barn och andra djur, trivs som innekatt men tackar självklart inte nej till utevistelse. Har en vacker lång päls som kan variera i längd  mellan de olika BLH. Pälsen är lättskött men behöver ju som alla långhårskatter regelbunden pälsvård och finns i många färgvarianter. De som vi får är golden och silvervarianter.

 

Visste du det här om katten?

 • Under sina första 4 levnads månader växer en kattunge, lika mycket som ett barn gör under 7 år.

 • En sköldpaddsfärgad katt, dvs en katt med som är svart/röd med eller utan vita inslag, är till 99,9% alltid en hona, de fåtal hanar som finns är sterila. För att få en sköldpaddsfärgad katt behövs det en röd förälder eller en sköldpaddsfärgad mamma, då de är bärare av sköldpaddsanlagen.

 • En katt sover minst 16 timmar/dygn, oftast mer om det är en inomhus katt.

 • Den äldsta katten har blivit över 30 år.

 • Den största kullen bestod av 19 kattungar.

 • En katt har 244 ben i kroppen, människan har 206 st.

 • En katt har 14 ggr bättre luktsinne än oss människor.

 • De har en hjärtfrekvens på ca 110-130 slag/min och ca 20-22 andetag/min.

 • I örat finns det hela 32 muskler.

 • Katten har 24 morrhår, 12 styckna på vardera sida. Morrhår fungerar som känselspröt för att finna föda och navigera i mörker. De finns även känselsprön på hakan, kinderna, ovanför ögonen och på baksidan av frambenet.

 • De flesta katter är laktosintoleranta och skall därför inte dricka mjölk eller grädde. 

 • Katten ser 6 ggr bättre än männsikan, men är liksom oss människor "blinda" i totalmörker, men redan vid svagt ljus ser de 1 1/2 gång så bra som oss.

 • En katt kan springa upp till 50 km/h, om än bara under korta stunder.

 • En katt kan göra ett hopp från stillastående upp till 2 meter.

 • Katter är inga flockdjur, utan trivs alldeles utmärkt med bara oss människor som sällskap. Visst kan katter ha ett visst socialt band men det är ingen självklarhet. Vissa blir bra vänner, tvättar varandra, sover tillsammans men det finns även de som bara accepterar varandra.
  Två katter brukar sällan vara ett problem, men ju fler katter, ju större risk att någon blir utstött. Det kan vara värt att tänka på om man redan har fler än två katter.

 • Vita katter har en genetisk risk att födas döva, 80% av de vita katterna med blå ögon och 20 % av de med gula ögon är döva. De katter med oddeye, dvs ett blått och ett gult öga är oftast döva på den sidan det blå ögat sitter.

 • En katt spinner även vid oro eller när den har ont, man tror att den gör det för att lugna sig själv.

 • En katt kommunicerar med kroppen:-vokalt, genom att jama (en kattmamma använder över 9 olika läten till sina kattungar),-feromer, körtlar på kattens huvud som utsöndrar lukter,-svansen, den visar olika sinnesstämningar med svansen (ex en svans som står rätt upp visar att katten är glad och mår bra, en snabbt piskande svans visar att den är spänd och arg),-öronen, bakåtstrukna öron betyder att den är arg, öronen rätt upp betyder att den uppmärksam,-spinnandet, visar att katten trivs och mår bra, men även att den har ont eller är orolig. 
      

Facebook 

KATTDAGS PÅ FACEBOOK:

NYHETER:

Skydda er mot fästingburna sjukdomar!

Vill du ha Kattdags nyhetsbrev?

Nyhetsbrevet håller dig uppdaterad om vad som händer här på Kattdags.

Du kan när som helst avsäga dig nyhetsbrevet och det är givetvis gratis.
Skriv din mejladress nedan och tryck på prenumerera.

Använd gärna min banners för att länka tillbaka till KATTDAGS

arizona-6-redigerad-1.jpg